Wat komt er allemaal kijken bij het boeken van een live band?

Wat komt er allemaal kijken bij het boeken van een live band?

Hoe tof is dat: jouw evenement, compleet met liveband! Hierbij komen wel wat praktische zaken kijken. Geen ervaring met het boeken van een band?

No problemo, dat leggen we je graag uit.

Is een liveband geschikt op mijn evenement?

Allereerst is het belangrijk om het programma van het evenement af te stemmen op een liveband. Een band, zoals FUNK U, komt om een feestje te bouwen. In party-mode staat de band op vol volume te spelen, wat de perfecte omstandigheid is voor een evenement waar gedanst gaat worden. Is er tijdens jouw evenement ook bijvoorbeeld een diner of speech? Hou er dan rekening mee dat je de feestband daarna programmeert.

Wanneer is een locatie geschikt?

Op locatie moet een podium zijn dat groot genoeg is om een band neer te zetten, dat is doorgaans 6m x 4m. Daarnaast zal bij een vol programma de band daar maar een deel van uitmaken, vaak zijn er ook dj's aanwezig. Zorg ervoor dat een dj-booth verplaatst kan worden en dat er genoeg plek is voor het publiek om voor het podium te dansen. 

Soms geldt (in verband met vergunningen) een db-limiet. Een popband produceert snel 90-110 db. Check bij de locatie of dit haalbaar is.

Hoe wordt een band uitversterkt?

Een band wordt uitversterkt door middel van een PA-systeem. Dat is een geluidsinstallatie speciaal om bands uit te versterken. Alle instrumenten en vocalisten worden door een geluidstechnicus zo afgeregeld dat ze mooi in balans klinken voor het publiek. FUNK U werkt samen met een geluidsbedrijf dat de band goed kent. FUNK U kan je in contact brengen met dit bedrijf. Op basis van de omvang van de locatie kunnen zij een offerte uitbrengen. 

Indien er een professionele PA systeem aanwezig is, wil FUNK U vooraf graag de details en de contactgegevens van de geluidstechnicus ontvangen. Zo kan de band met hen afstemmen of de geluidsinstallatie voldoet. FUNK U heeft een technische rider waarin de technische gegevens zijn beschreven, die nodig zijn om een band goed uit te versterken. Een standaard geluidsinstallatie in horecagelegenheden waar normaal muziek over afgespeeld wordt, is meestal niet geschikt voor het uitversterken van een 8 tot 10 koppige band.

Boeken van een band: begin tot eind

1: Aanvraag

Eerst is het belangrijk om het contactformulier in te vullen. Hierna wordt namelijk de beschikbaarheid van de bandleden gecheckt voor jouw datum en wordt het eerste contact met de bandmanager gelegd. 

2: Optie

Als de bandleden beschikbaar zijn, staat jouw datum 'in optie' in de agenda van de band. Deze optie is doorgaans twee weken geldig. In deze twee weken vindt een telefoongesprek plaats tussen jou, de Opdrachtgever, en bandmanager Isa. Hierin worden de grote lijnen van het evenement of feest besproken en kun je alle vragen die je omtrent het optreden hebt stellen. 

3: Boeking

Als alles is besproken en we samen tot de conclusie zijn gekomen dat FUNK U bij jou komt optreden, dan sturen wij je een boekingsovereenkomst. Hier staan alle gemaakte afspraken in. Als deze ondertekend is, is er sprake van een boeking en kan het feest beginnen!